Ieder jaar gebeuren er in Nederland verschillende ongevallen met kinderen op projectlocaties. Soms heeft dit een dodelijke afloop. Deze dodelijke ongevallen worden niet meegerekend in de jaarlijks gepubliceerde ongevalscijfers. Het zijn namelijk geen bedrijfsongevallen.
Voorbeeld van een collega.
Ik heb er één keer bijna ooit één kind uit een 7 meter diepe put kunnen halen. Die liep voor haar moeder uit te huppelen en huppelt zo tussen mij en twee collega’s door de put in. We konden haar net op tijd vast pakken. Eén Pilon en een lintje alleen is vaak niet voldoende.
Kinderen verwonden zich of komen zelfs om het leven op (verlaten) projectlocaties, doordat ze daar spelenderwijs worden blootgesteld aan gevaren die er niet hoeven te zijn. Dit kan voorkomen worden als men beter op de projectlocatie let op gevaarlijke situaties voor kinderen en als men bij het achterlaten van de locatie een laatste inspectieronde uitvoert.
Wetgeving
Arbeidsomstandighedenwet:
Derden
Derden, waaronder kinderen, vinden de werkzaamheden die wij uitvoeren verleidelijk, uitdagend en spannend. Ze zien de werkzaamheden onderweg naar huis vanuit school of in de buurt waar ze wonen. Voor kinderen is ons materieel spannend. Ze zien er speeltoestellen in. Onbewust weten ze dat het niet mag maar het is stoer. Deze stoerdoenerij en het tonen van lef, zorgt ervoor dat kinderen vergeten dat het betreden van materieel verboden is. De kick laat ze dat vergeten. Ook volwassenen vinden het werk interessant en willen het graag van dichtbij bekijken en zijn zich vaak niet bewust van de aanwezige risico's. We moeten ervoor zorgen dat deze "derden" gewezen worden op de aanwezige risico's en voorkomen dat zij in ons werkvak aanwezig zijn.
Het risico verlagen
Wees extra alert in de buurt van scholen en speelpleinen.
Ga met elkaar in gesprek over het volgende:
Zorg voor je eigen veiligheid en die van anderen.
Mochten er naar aanleiding van deze Toolbox nog vragen zijn, dan kan contact worden opgenomen met de KAM-afdeling.
Werk veilig of werk niet !!